Hur du skapar ett expatliv den nya vägen

Har du på något sätt upplevt livet som expat och hur fantastiskt det kan vara med höga löner, bra förmåner och en behaglig livsstil? Det gjorde jag under de goda åren inom telekom och efter kraschen har mitt stora mål varit att återskapa den livsstilen. Nu har jag hittat vägen och här berättar jag min story och om vägen jag valt.

Mitt liv som expat

När jag skriver detta flödar sinnena av härliga känslor och minnen då det är årsdagarna för min första resa till Thailand och det som skulle bli inledningen till mitt expatliv. Trots att det gått 24 år minns jag tydligt vad som hände och hur jag kände. Spänningen innan avresan, glädjen att flyga Boeing 747-400 med Thai, tröttheten vid landingen på Don Muang, ankomsten till Bangkok och den första tiden med intrycken, värmen, dofterna, ljuden, etc.

Att jobba utomlands och bli expat hade varit mitt mål sedan gymnasietiden och telekom var en bra väg. I inledningen av karriären var jag två veckor ifrån att ordna ett uppdrag i Kuwait. Saddam Hussein var dock aningen snabbare och invaderade Kuwait precis innan jag skulle ha kunnat resa iväg. Det blev istället några år med kortare uppdrag i andra länder innan jag till slut kom iväg till Thailand och blev där i närmare 2 år.

Guldtiden som tog slut

Från Thailand fortsatte min expatsejour till Egypten och Portugal. Möjligheterna var verkligen goda tack vare stora infrastrukturella utbyggnader världen över. Efterfrågan på utländsk kompetens var till synes oändlig och villkoren mycket fördelaktiga. Jag levde således mitt bästa liv och efter Portugal hann jag med några kortare uppdrag och uppnådde under min karriär ett dussin länder.

Längtan tillbaka

Efter kraschen skaffade jag en utbildning inom logistik och ville åka ut som expat igen. Att göra det i ett storföretag visade sig dock betydligt mer utmanande än tidigare. Telekom var inte längre lika lukrativt och ingen annan bransch kunde erbjuda något liknande. Dessutom hade efterfrågan på västerländsk kompetens minskat då andra delar av världen kommit ikapp. Många nationer kunde därför erbjuda minst likvärdiga resurser och dessutom till ett lägre pris. Så det blev därför att söka vidare efter andra vägar för att åka ut.

Nya villkor

Såhär långt har jag bara skrivit om det positiva med expatlivet men naturligtvis finns även det motsatta. Det faktum att andra dikterar villkoren är ett inslag som jag ogillade starkt. Det och känslan att hela ens tillvaro ligger i händerna på någon annan är företeelser som jag många gånger ville komma ifrån. Målet blev därför att återskapa livsstilen och att det skulle ske på mina villkor och så oberoende som möjligt av andra.

En passion är den bästa grunden för att bygga en framgångsrik verksamhet och min passion är just den internationella livsstil jag hade som expat. Den hänger också nära samman med mina intressen för hälsa, golf, resor och fordon.

Vägen framåt

Våra kontakter med expatlivet kan vara olika. Du kan – som jag – har varit expat och gillar livvstilen. Du kan även vara expat och vilja bli mer oberoende eller medföljande och vilja ha något meningsfullt att göra. Eller så har du hört eller sett hur folk lever utomlands, blivit inspirerad och bestämt dig för att också göra det. Du har då chansen börja ditt skapande redan här genom att trycka på knappen och skriva in dina uppgifter. Du får då en presentation med en av mina mentorer som jag hoppas ska ge dig ytterligare inspiration. Jag ser fram emot att höra av dig och tillsammans med dig skapa din nya väg framåt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *